Arbo artsen; omschrijving van hun werk

Er bestaan veel verschillende soorten artsen. Je hebt artsen die niet werkzaam zijn in een ziekenhuis maar in hun eigen praktijk, zoals met name huisartsen.

 


Daarnaast heb je ook sportartsen, artsen die mensen behandelen met blessures die ze hebben opgelopen door het sporten.Dan heb je ook nog de medische specialisten. Dit zijn artsen die na hun geneeskunde studie een specialisatie op het gebied van een bepaald orgaan zoals longen of hart of een bepaald deel van het lichaam hebben gedaan. Daarnaast zijn er ook Arbo artsen en daar gaan we in dit artikel wat dieper op in.

Wat zijn Arbo artsen?
Een Arbo arts is een arts die werkzaam is bij de arbodienst c.q. in de arbodienstverlening werkt. De arbodienst zorgt ervoor dat werknemers onder goede omstandigheden werken en helpt werkgevers met het opstellen van een goed arbeidsomstandigheden- en verzuimbeleid. Als je werkzaam bent bij een bedrijf en je wordt plotseling ziek waardoor je niet meer kunt werken, dan krijg je te maken met een arts van de Arbo, een Arbo arts dus. Deze arts vraagt jou om langs te komen, of ze komen bij jou thuis op bezoek om te kijken hoe het met je is. Het feit dat een arts werkzaam is als Arbo arts, zegt dus niets over de specialisatie van de arts want het kan hierbij dus gaan om een medisch specialist, een huisarts, een verzekeringsarts, noem maar op. Het is dus in ieder geval geen arts die voor een speciale bedrijfartsenrichting is opgeleid, want is dit wel het geval dan spreken we van een bedrijfsarts.

Besluiten die een Arbo arts neemt
Wanneer een Arbo arts vindt dat je kunt gaan werken, eventueel met aanpassingen of onder andere voorwaarden, dan moet je ook gaan werken. Normaal gesproken zal dit niet tot conflictsituaties leiden, omdat een Arbo arts naast zijn eigen onderzoekingen ook zeker rekening houdt met een diagnose die door een andere arts is gesteld en met de bevindingen en aanbevelingen van je behandelend arts. Stel wel altijd de Arbo arts op de hoogte van situaties met betrekking tot je gezondheid die tot ziekteverzuim zouden kunnen leiden.

Arbo artsen op internet
De Arbo dienst heeft een eigen website met informatie. Heb je bijvoorbeeld een vraag, dan kun je deze hier stellen en dan krijg je zo snel mogelijk een antwoord. Verder zijn er op internet veel forums te vinden waar mensen praten over en hun verhalen kwijt kunnen over hun ervaring met een Arbo arts. Ook hier kun je brandende vragen stellen waar altijd wel iemand een antwoord op heeft en geeft. 

 

Naar de ARBO arts, waar aan te denken en wat te verwachten